Om oss


Mölndal Symphonic Band (MSB) består av ca 40 amatörmusiker i åldern 20-65 år. Vi spelar all sorts musik, transkriberad såväl som originalskriven för blåsorkester, med en viss förkärlek för Gustav Holst och Johan de Meij. Orkestern åker med några års mellanrum till Svensk Blåsmusikfestival där vi tävlar och deltar i workshops.


Orkestern ger två till tre konserter per termin, oftast i Göteborg och dess omnejd. Orkestern har sin verksamhet i anslutning till Johannebergskyrkan där en konsert per termin vanligtvis framförs.

Mölndal Symphonic BandPiccolaflöjt

Tvärflöjt

Klarinett

Basklarinett

Fagott

Eufonium

Valthorn

Altsaxofon

Tenorsaxofon

Barytonsaxofon

Trumpet

Trombon

Bastrombon

Tuba

Slagverk


Vår sättning

Vi söker dig!

Vi söker ständigt nya medlemmar.


Just nu är vi i extra stort behov av:

Oboe

Tuba

Horn

Slagverk


Dirigent

Nuvarande dirigent är Pierre Torwald. 


Dirigenter genom åren:

1991-1999:

Eber Åkesson

1999-200x:

Anders Carlsson

2002-2010

Niklas Petersson.

2010-2021

Per Ydremark

2021-

Pierre Torwald

Historia

Mölndal Symphonic Band (MSB) är en symfonisk blåsorkester som startade 1979 på Mölndals musikskola. Orkestern tog klivet utanför musikskolans beskydd 1984 och startade den politiskt och religiöst obundna föreningen Musik i Mölndal (MiM)och MSB blev dess första sektion. De andra sektionerna var storbandet B4 och kören Vocal X. År 2002 upplöstes paraplyorganisationen MiM och de tre sektionerna omvandlades till självständiga föreningar. Av dessa finns MSB och B4 kvar.


Fram till 1991 var Eber Åkesson dirigent och orkestern utvecklades till en av Sveriges bästa ungdomsorkestrar, vilket bevisas av att Mölndal Symphonic Band vann SM två gånger i rad. Under Blåsmusikfestivalen i Jönköping 1998 tog MSB upp tävlandet igen och kom på andra plats i SM. 1999 kom MSB på tredje plats i samma tävling.


1999 firade orkestern 20-årsjubileum i Artistens (Musikhögskolans) konsertsal, Anders Carlsson dirigerade. 25-årsjubileet firades 2004 med en välbesökt konsert i Fässbergsgymnasiets aula, där Eber Åkesson bjöds upp på scenen för att dirigera ett stycke under ledning av orkesterns dåvarande dirigent Niklas Pettersson.


30-årsjubileet gick av stapeln med en bejublad konsert i anrika Kronhuset, till vardags hemvist för Göteborg Wind Orchestra (f.d. Göteborgsmusiken). Per Ydremark dirigerade och Niklas Petersson gjorde återbesök med att dirigera ”Karnevalen i Venedig” med trumpetsolist Pierre Torwald.


Orkesterns 35-årsjubileum gick av stapeln 2014 då en jubieumskonsert hölls i Hvitfeldtska gymnasiets aula. Per Ydremark stod för dirigerandet och Cathrine Kullbrandt för ett par bejublande klarinettsolostycken.


Orkesterns 40-årsjubileum gick av stapeln 2019 då en jubileumskonsert hölls i Hvitfeldtska gymnasiets aula. Per Ydremark dirigerade och tombonsolist Louise Pollock framförde stycken med orkestern såväl som ett eget solostycke.