Om oss

Mölndal Symphonic Band


Mölndal Symphonic Band (MSB) består av ca 40 amatörmusiker i åldern 20-65 år. Vi spelar all sorts musik, transkriberad såväl som originalskriven för blåsorkester, med en viss förkärlek för Gustav Holst och Johan de Meij. Bl.a. uppförde MSB i slutet av 90-talet den senares ”Symphony No. 1 - Lord of the Rings” i sin helhet tillsammans med dåvarande Göteborgsmusiken och Göteborgs Tolkiensällskap, på initiativ av vår dirigent Katja Wisén. Verket har återkommit i delar åtskilliga gånger i vår repertoar.


Orkestern ger två till tre konserter per termin, oftast i Göteborg och dess omnejd men har även konserterat på Marstrands fästning, då vi uppförde ouvertyren ”1812” av Tjajkovskij. Sedan ett antal år tillbaka ges höstterminens avslutningskonsert i Johannebergskyrkan och våren avslutas vanligtvis i Frölunda kyrka.


    K
larinett


Tvärflöjt

Basklarinett

Piccolaflöjt

Eufonium

Valthorn

Altsaxofon

Tenorsaxofon

Barytonsaxofon

Trombon

Bastrombon

Tuba

Trumpet


Vår sättning

Vi söker dig!

Vi söker ständigt nya medlemmar.


Just nu är vi i extra stort behov av:

Oboe

Tuba

Fagott


Dirigent

Nuvarande dirigent är Per Ydremark.


Per har studerat klarinett och pedagogik på musikhögskolan i Göteborg 1992-96 och verkar sedan flera år som träblåslärare och orkesterledare på kulturskolan, KULMUS, i västra Göteborg. Han har regelbundet spelat med orkestrar från bl a Musik i väst och med Göteborg Syphonic Band. Sin dirigentutbildning har Per fått av Gunno Palmqvist och Jan Yngwe på musikhögskolan samt senare genom studier för Lars Benstorp. Förutom att leda Mölndal Symphonic Band är han också en av dirigenterna för Göteborg ungdomsorkester.

 


Dirigenter över åren:

1991-1999:

Eber Åkesson

1999-200x:

Anders Carlsson

2002-2010

Niklas Pettersson.

2010-

Per Ydremark

Historia

Mölndal Symphonic Band (MSB) är en symfonisk blåsorkester som startade 1979 på Mölndals musikskola. Orkestern tog klivet utanför musikskolans beskydd 1984 och startade den politiskt och religiöst obundna föreningen Musik i Mölndal (MiM)och MSB blev dess första sektion. De andra sektionerna var storbandet B4 och kören Vocal X. År 2002 upplöstes paraplyorganisationen MiM och de tre sektionerna omvandlades till självständiga föreningar. Av dessa finns MSB och B4 kvar.


Fram till 1991 var Eber Åkesson dirigent och orkestern utvecklades till en av Sveriges bästa ungdomsorkestrar, vilket bevisas av att Mölndal Symphonic Band vann SM två gånger i rad. Under Blåsmusikfestivalen i Jönköping 1998 tog MSB upp tävlandet igen och kom på andra plats i SM. 1999 kom MSB på tredje plats i samma tävling.


1999 firade orkestern 20-årsjubileum i Artistens (Musikhögskolans) konsertsal, Anders Carlsson dirigerade. 25-årsjubileet firades 2004 med en välbesökt konsert i Fässbergsgymnasiets aula, där Eber Åkesson bjöds upp på scenen för att dirigera ett stycke under ledning av orkesterns dåvarande dirigent Niklas Pettersson.


30-årsjubileet gick av stapeln med en bejublad konsert i anrika Kronhuset, till vardags hemvist för Göteborg Wind Orchestra (f.d. Göteborgsmusiken). Per Ydremark dirigerade och Niklas Pettersson gjorde återbesök med att dirigera ”Karnevalen i Venedig” med trumpetsolist Pierre Thorwald.


Orkesterns 35-årsjubileum gick av stapeln 2014 då en jubieumskonsert hölls i Hvitfeldtska gymnasiets aula. Per Ydremark stod för dirigerandet och Cathrine Kullbrandt för ett par bejublande klarinettsolostycken.